Kommunikationen imponerade i Almedalen

När Almedalen är över vill jag alltid summera lite, denna gång från kommunikationsområdet, där vi själva verkar. Jag har turen att få jobba mycket inom Industri, energi, bygg/fastighet/samhällsbyggnad och digitalisering men brukar också prioritera Kommunikationsevent, då det inspirerar så mycket i min egen profession. I år hann jag med event från Sveriges kommunikatörer, Cision, Hej Digitalt, PRECIS och Berghs och de höll oerhört hög klass och var konstant fullsatta. Fantastiskt!

Det pratades digitala varumärken, kriskommunikation, journalistrelationer, ledarskap och mycket mycket mer. Det var fantastiska paneler som väldigt generöst och öppet diskuterade sina och kommunikationslandskapets utmaningar och vad de håller ögat på framåt.

I både Sveriges Kommunikatörers och PRECIS event under ämnet kris påtalades vikten av att särskilja på vad som är en issue och vad som är en faktisk kris. En väldigt god poäng, då en riktig kris, där man förlorar kontrollen på flödet fullständigt drabbar väldigt få, medan många får hantera issues ganska ofta. Kriser kräver också en helt annan organisation och arbetsfördelning då arbetet blir intensivt både internt och externt för att svara upp och både hitta svar, kommunicera och agera goda ledare. Goda tips kom från tex Cecilia Schön Jansson, VD på Sveriges Kommunikatörer om vikten av att ha en god pressekreterare vid sin sida som sköter det externa i kris, då kommunikationschefen måste kunna hantera helheten och det interna. Likaså Volkswagens Informationsdirektör, Marcus Thomasfolk, som berättade öppet om deras kris och att man aldrig kan vara helt förberedd och att relationen med media är helt avgörande för arbetet under en kris. Likaså att Volkswagens relation till sina kunder antagligen gjort att försäljningen i Sverige snarare gått med rekord än att störtdyka efter krisen. Relationer i fokus helt enkelt.

Men sen hittade jag några genomgående mönster i väldigt många Kommunikationsevent, oavsett ämne, som kanske ger oss en indikation på vart vi är på väg inom kommunikation:

Förstå din målgrupp – Gör dig relevant!
Oavsett om jag varit på event rörande målgruppen journalister, eller kunder, eller studenter eller opinion är grunden alltid densamma – var relevant. Enda sättet att vara det är att förstå sin målgrupp, ta reda på var de befinner sig och ge dem innehåll de VILL se och interagera med. Det handlar om samspel, dialog och hitta vad som funkar för just din målgrupp.

Mindre mängd innehåll men mer relevant innehåll – gärna rörligt
När man står i Almedalen och alla formligen spottar ur sig tweets så är det intressant att höra så många paneler i kommunikationssammanhangen prata om vikten att ha riktigt bra relevant innehåll som håller länge och som man kan jobba med i flera kanaler över tid. Att rörligt ökar vet vi, men jag tyckte det var kul att höra om hur Berghs använder rörligt både i sina utbildningar och internkommunikation så att man kan lägga fysisk mötestid på dialog och idéarbete, och video för förberedelse så att alla har sett samma sak när man väl möts. Så det finns många bottnar gällande innehåll och hur det kan användas i olika syften och målgrupper, bara det är relevant.

Mät och följ upp – du kan inte leda ett arbete du inte mäter
Oavsett om det varit Kommunikationschefer, taktiker, sociala medier experter eller Nyhetssiterna så har man trummat vikten av att följa upp för att kunna göra sitt nästa steg rätt. Det låter som om det är byBrick Insight som stått och pratat då vi ständigt mässar om att mäta både innan, under och efter all typ av kommunikation. Men jag ser det lite som två olika angreppsätt, det ena är att mäta för att bygga innehåll och det andra gäller vad arbetet faktiskt ger – effekt. Jag får känslan av att många börjar få kläm på det första, för det går ofta i digitala kanaler och man följer ett isolerat innehåll och de reaktioner det ger med verktyg som levererar statistik. Det andra, att mäta effekt, är det många som fortfarande står undrande inför. Det ska bli kul att jobba vidare i höst, då vi har både verktyg och metodik för just detta med effektmätning.

Jag tycker att kommunikationseventen i Almedalen lyckades, oavsett om man körde panel eller ett annat upplägg. Panelerna var blandade, kompetenta, rappa och kul att lyssna på. Men sen gillar jag workshopformat á la Hej Digitalt eller Berghs fantastiska ModBot som hjälpte till att moderera diskussionen runt ledarskap i en digital värld. Så jag hoppas andra branscher inspireras och vågar göra lite annorlunda format. Stor eloge till SABO (allmännyttan bolagen) som lät 9 VDar tävla om att svara på frågor då tiden var knapp och panelen var stor. Alla fick säga något och det ledde till många skratt, kupper och sköna samtal. Och det är ju just det som är det magiska med Almedalen, mötena, samtalen som händer – på scen, i köer eller som för oss på byBrick, på vår båt. Så tack alla för ett fantastiskt Almedalsår, nu ses vi i höst och låter innehållet leva längre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *